Türk Eğitim Sen'den Öğretmenler ve Eğitim Adına Çok Önemli Açıklamalar...

• 12.04.2018 9:10:22
No icon

Türk Eğitim Sen'den Öğretmenler ve Eğitim Adına Çok Önemli Açıklamalar...

Geylan, Türk Eğitim Sen'in mülakata ve performans sistemine kesin olarak karşı olduğunu açıkladı. Sadece kendilerinin değil bütün eğitim sendikalarının da öğretmene performans sistemine karşı olduğunu belirtti. Sözleşmeli öğretmenliğe de karşı olduklarını belirten Geylan, sözleşmeli öğretmenliğin temel bir insan hakkı ihlali olduğunu da vurguladı.

İŞTE TÜRK EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI TALİP GEYLAN'A SORDUĞUMUZ SORULAR VE CEVAPLARI Öncelikle yeni yönetiminiz için hayırlı olsun diliyorum. Sendikanızın yeni yönetimi ile birlikte bu 4 yıllık dönemde neler yapmayı planlıyorsunuz?

24-25 Şubatta bir genel kurul yaptık. Yönetim kurulumuzdan 2 arkadaşımız ayrıldı 5 kişi devam ediyor, ben yeni genel başkanım ancak uzun süredir merkez yönetim kurulu üyesi olarak sendikadaki görevime devam ediyordum. Tabiri caizse, yeni genel başkan, tecrübeli yönetici. Yeni genel Kurulumuza 2 arkadaşımız girdi, birincisi adana 1 nolu şube başkanımız, diğeri İstanbul 5 nolu şube başkanımız ekibimize dahil oldu. Önümüzdeki 4 yılda ne yapacağız, şimdiye kadar ne yapmışsak, ona devam edeceğiz, adam gibi sendikacılığa devam edeceğiz. Bizim için sendikacılığın özü her durumda çalışanın yanında yer almak, çalışanın yanında saf tutmak, bugüne kadar hamdolsun hakkıyla yapmaya gayret ettik, bu anlamda eğitim çalışanlarının nezdinde teveccüh gördüğümüzü müşahede ettik, çünkü özellikle son 15-16 yıldır muhatap olduğumuz siyasal iktidar ve o iktidarın tam lojistiği olmuş sendika var malumunuz, buna rağmen her geçen gün büyümeye devam ediyoruz, kale gibi dim dik ayaktayız. Bunu da işimizi yapmaya borçluyuz. Önümüzdeki 4 yıl ile alakalı en büyük hedefimiz hizmet kolumuzda yeniden yetkili sendika olmak.

Peki öğretmenlerinin, eğitim çalışanlarının daha verimli olması için sunabileceğiniz bir öneri var mı?
Öncelikle ilk düğmenin iyi iliklenmesi gerekir. Yani Türk eğitim sisteminin iyi yönetilmesi, eğitim kurumlarımızın ehil yöneticilerle yönetilmesidir. Malumunuz MEB'e bağlı kurumların çok büyük çoğunluğu, ehliyet ile liyakat kriterleri esasları ile tayin edilmiyor, bir takım siyasal, sendikal saiklerle tercih edilmiş bir eğitim camiasıyla karşı karşıyayız. Bir okulda müdür her şeydir. Müdür ehliyetli liyakatli değilse, okul müdürü, personelin ona itibar ettiği vasıflar sahip değilse, o okuldaki personelden eğitimden, verim alamazsınız. Dolayısıyla başarı elde edemezsiniz. Ben öyle okul müdürleri biliyorum ki, yıl içerisinde 1 kez dahi öğretmenler odasına girip, personeli ile muhatap olan, sohbet etmeyen, onlarla olmaktan imtina eden müdürler var. Neden çünkü kişi yeterliliğine güvenmiyor, dolayısıyla personel muhatap dahi olmuyor, personelini korumuyor, veli karşısında, idare karşısında personelin yanında saf tutmuyor. Kısacası ehil müdürlerin atanması önemlidir. MEB ocak ayında öğretmenlere performans sistemi taslağı yayınladı, bu taslak hakkında görüşleriniz nelerdir? Biz 24-25 Şubat'ta kongremizin hemen akabinde 26 Şubat'ta Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Semih Aktekin sendikamızı ziyarete geldi. Bu ziyarette Genel Müdürün hazırlamış olduğu Öğretmen Performans Değerlendirme Taslağını bize sundu, bizden sonra başka sendikalara verildi. Semih bey, bu taslak hakkındaki görüş ve önerilimizi rica etmişti, biz hatta önceki gün taslak ile ilgili raporumuzu bakanlığa gönderdik. Öncelikle en son söyleyeceğimizi ilk başta söyleyeyim. Türk Eğitim Sen sendikası olarak bu taslağı kabul etmiyoruz. 2017 ekim ayında bu performans sisteminin pilot uygulaması yapıldı, 12 ilde yapıldı aslında yapılamadı. 2 gün içerisinde aç kapa yaptılar sistemi, çünkü bir takım öğrenci paylaşımları sosyal medyaya düştü, çok nahoş, çok çirkin, hatta şu an ağzıma almakta dahi imtina edeceğim bazı çirkin paylaşımlar sosyal medyaya düştü. "Bana 30 veren öğretmene 50'den fazla not vermem, hoca akıllı ol, bana yüz vermeyene bende yüz vermem" bunlar basına yansıdı, sosyal medyaya düştü.

20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI ÇOK KOMİK BİR RAKAM

Şimdi 20 bin atama yapıyor, bu çok komik bir rakam. Zaman zaman MEB yetkilileri, kimi açıklamalarda 109 bin, kimi açıklamada 126 bin öğretmen açığı olduğundan bahsederler. Bunları bir tarafa koyalım, şu an ülkemizde 60 bin civarında ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Yapılacak atamanın en azından bu sayıda olması gerekir. Atama yapılacak sayı ayıp bir atama sayısıdır. Hatta MEB hükümet ve maliye nezdinde baskısını arttırarak en azından 63 bin ücretli öğretmen yaramızı saracak kadar atama yapması gerekmektedir. 2017 KPSS sınav puanları heba olacak, çünkü 20 bin atama var, yazık değil mi? En azından MEB bir ek atama gündemine alarak, hem öğretmen açığı problemini bir nebze ölçüsünde çözmeli, hem de ek atama bekleyen 2017 KPSS mağdurlarının yarasına merhem olmalıdır diye düşünüyorum.

ÖĞRETMENE PERFORMANS SİSTEMİNE KARŞIYIZ

Bizde bunları MEB bürokratlarına gönderdik ve 2 gün içerisinde aç kapa yapıp, pilot uygulamaya başlamadan bitirdiler. Biz o zaman TES olarak karar aldık, biz buna karşıyız, bu öğretmenin itibarını rencide eden program olacaktır, dolayısıyla "meslektaşımın performansını değerlendirmeyeceğim" temalı bir eylem kararı almıştık. Ama MEB temcit pilavı gibi yeniden 26 şubattan itibaren gündeme getirdi. Biz 26 Şubat'tan itibaren eylem süreci başlattık, sosyal medya çalışması yaptık, çok ciddi bir paylaşım sayılarına ulaştı. Arkasından açıklamalarımız, ziyaretlerimiz, görüşmelerimiz ile konuyu gündemde tutmaya çalıştık. Arkasından alo 147 eylemi yaptık ve öğretmenlerimiz sahip çıktı alo 147'yi kilitledik. Ardından BİMER ve CİMER başvurusu yaptık. Şu an devam ediyor, bir anket çalışması yaptık yaklaşık 30 bin katılımcı oldu, önümüzdeki günlerde basın açıklaması da yapacağız. Müdürün değerlendirilmesi, meselesinde ehliyetle ve liyakat kriterleri üzerinden atanmamış, tayin edilmemiş, çoğu siyasi saiklerle tayin edilmiş, okul yöneticilerinin objektif performans değerlendirmesi yapabileceğini kim söyleyebilir? Bu vasıftaki okul müdürlerininim sendikal, siyasal, kişisel saiklerle performansın değerlendireceği, bu şekilde objektif sonuçlar doğurmayacağı endişesi çok ciddi bir endişedir, doğru bulmuyoruz. Öğretmenin öğretmeni değerlendirmesi ise, bunun bir takım iş barışını, çalışma ortamında huzuru, katledeceğini düşünüyoruz. Velilerin öğretmenlerini değerlendirilmesi meselesinde ise, öğretmenimiz performansını sınıf içerisinde sergiler, öğretmeni sınıf içerisinde gözlemleme imkanından yoksun bir velinin öğretmenin performansını nasıl değerlendireceğini sanırım Bakanlık tarafından hiç düşünülmemiş.

Kaynak:medyaciyiz

Yorumlar

Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel içerik MN EĞİTİM ÖĞRETİM YAYINCILIK BİLİŞİM REKLAM İNŞAAT SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz çoğaltıp dağıtılamaz.